Syndróm suchého oka – epidémia 21. storočia

Syndróm suchého oka je v dnešnej dobe rozšíreným problémom. Niektoré zdroje udávajú, že ním trpí 15 – 17% populácie. Zdroj. Pretože syndróm suchého oka je rozsiahlejšia téma, rozhodol som sa článok rozdeliť na dve časti. V prvej časti tohto článku sa zameriame pozornosť na vznik a príčiny vzniku syndrómu suchého oka. V druhej časti článku sa pozrieme na príznaky a možnosti liečby tohto ochorenia.

Syndróm suchého oka

Termín suché oko, alebo odborne keratoconjuktivitis sicca prvý krát použil švédsky oftalmológ Sjögren v roku 1933. Pod týmto pojmom sa skrýva nestabilita zložiek slzného filmu, ktorá vedie k vzniku charakteristických príznakov syndrómu suchého oka.

Ako vzniká syndróm suchého oka?

Syndróm suchého oka je spôsobený zmenami slzného filmu. Teraz si vysvetlíme čo slzný film je, a aké zložky ho tvoria.

Slzný film je zmes látok, ktoré zvlhčujú povrch oka a tým prispievajú k jeho správnej funkcií.

Slzný film je tvorený z troch základných zložiek:

Mucinózna vrstva – je najvnútornejšia vrstva slzného filmu. Produkujú ju pohárikovité bunky spojovky a bunkami spojovkového a rohovkového epitelu. Táto vrstva zabraňuje adhézií cudzích telies a deskvamovaných buniek (buniek s odlupujúcou sa časťou vonkajšej membrány – odumretých). Taktiež umožňuje rovnomerné rozširovanie sĺz nad celým okom a tým integritu a viskozitu slzného filmu v období medzi žmurkaním. Porucha tejto vrstvy môže viesť k poškodeniu epitelu oka.

Vodná vrstva: Produkujú ju slzné žľazy a prídavné slzné žľazy. Má najväčšie zastúpenie zo všetkých zložiek slzného filmu. Je potrebná pre výživu oka(dopravuje k oku výživu a kyslík) a odstraňuje toxické látky, cudzie telesá a deskvamované bunky.

Lipoidna (tuková) vrstva: Je najvrchnejšia vrstva slzného filmu, tvorená olejovitým mazom z Meibomových žliaz mihalnice. Zabraňuje odparovaniu slzného filmu a je dôležitá aj pre optickú funkciu oka. Žmurkaním sa olej rozotiera po oku. V prípade, že nežmurkáte často – napríklad pri práci s počítačom – je Vaša lipoidna vrstva tenšia, čo môže spôsobiť syndróm suchého oka. Moja rada znie: Žmurkajte pravidelne, prospeje Vám to. Vedci zistili, že tuková vrstva je narušená aj pri niektorých chorobách, ktoré zdanlivo nesúvisia s okom. Medzi rozšírené patrí napríklad seboroická dermatitída.

Syndróm suchého okapríčiny

Syndróm suchého oka môže mať rôzne príčiny. Delia sa do niekoľkých kategórií:

Vplyvy vonkajšieho prostredia

Medzi vplyvy vonkajšieho prostredia možno zaradiť napríklad dlhodobý pobyt v klimatizovaných priestoroch, prievan, prašné prostredie, cigaretový dym, či dlhodobú prácu s počítačom. Všetky tieto vplyvy spôsobujú zvýšené odparovanie slzného filmu a teda suchosť oka. V dnešnej dobe je využitie počítača v klimatizovaných miestnostiach bežnou náplňou práce veľkého množstva ľudí. Preto sú podľa môjho názoru práve práca s počítačom a klimatizácia najdôležitejšie vonkajšie vplyvy zodpovedné za vznik syndrómu suchého oka. Dôležité je, že práve tieto príčiny sa najľahšie odstraňujú, pretože ich každý má vo svojich rukách.

Hormonálne vplyvy

Syndróm suchého oka sa v zvýšenej miere vyskytuje u žien v menopauze. Súvisí to s poklesom hladiny androgénov počas menopauzy. Znížené množstvo týchto hormónov prispieva k progresívnrj degenerácií slznej žľazy a tým k zníženej tvorbe vodnej zložky slzného filmu.

Chronické zápaly oka

Aj niektoré chronické zápaly oka môžu spôsobiť syndróm suchého oka. Ide najmä o rôzne autoimunitné zápaly, pri ktorých bunky imunitného systému ničia štruktúry v oku, zodpovedné za vznik zložiek slzného filmu. Za všetky možno menovať zápaly označované ako blefaritídy, ktoré sú najbežnejším zápalom spôsobujúcich syndróm suchého oka. Pri blefaritídach je porušená funkcia Meibomových žliaz. Zdroj Meibomové žliazky sú žliazky umiestnené v očnom viečku pod spojivkou. Produkujú maz, ktorý premasťuje okraj viečka. Pri porušení ich funkcie dochádza k narušeniu lipoidnej zložky slzného filmu, a tým, k zvýšenému odparovaniu sĺz. Tak sa oko vysušuje.

Úrazy oka

Medzi najčastejšie úrazy spojené so syndrómom suchého oka patria poleptania a popálenia očí. Môžu spôsobiť poškodenie spojovky a slznej žľazy a tak narušiť všetky tri zložky slzného filmu.

Konzervanty v očných kvapkách

Mnohé konzervačné látky používané v očných kvapkách môžu byť toxické pre bunky na povrchu oka a pri dlhodobom používaní môže zmeniť zloženie slzného filmu a tak paradoxne prispievať k zhoršeniu syndrómu suchého oka.

Užívanie niektorých liekov

Riziko vzniku syndrómu suchého oka je výrazne vyššie pri užívaní niektorých liekov. Najrozšírenejšími sú benzodiazepíny – lieky používané pri poruchách spánku a liečbe úzkosti, beta – blokátory používané pri liečbe vysokého krvného tlaku a porúch srdcového rytmu. Vplyv na vznik syndrómu suchého oka majú aj čoraz viac používané antidepresíva. Pri užívaní niektorých z týchto liekov je preto dobré venovať zvýšenú pozornosť výskytu príznakov syndrómu suchého oka a včas ich riešiť.

Niektoré choroby

Syndróm suchého oka sa môže vo zvýšenej miere vyskytovať aj ako sprievodný znak napr. rheumatoidnej artritídy.

Ostatné príčiny

Medzi ostatné príčiny vzniku syndrómu suchého oka patrí nosenie kontaktných šošoviek, chlór vo vode – napríklad na kúpaliskách. Prechodný syndróm suchého oka sa môže vyvinúť aj po očných operačných zákrokoch.

Slovo na záver

Dočítali ste sa na koniec prvého z dvojice článkov. V druhej časti článku nájdete prehľad príznakov a možnosti liečby syndrómu suchého oka.

Váš lekárnik

PharmDr. Ondrej mrmus

Tento článok bol vytvorený s použitím nasledovného zdroja:

Andrej Černák, Martin Černák, Suché oko, Ambulantná terapia, 2007, roč. 5 (3-4): 204 – 208, online: http://www.solen.sk/pdf/8c209c0226883ba8e581e65b24be3e97.pdf

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.